5. mai: Alt for sannheten!
Hvor langt er vi villige til å strekke oss for å leve i sannhet? Hva er vi villige til å forsake for å leve i overenstemmelse med våre dypeste overbevisninger? Filosofisk kafé på Kongsberg bibliotek 05. mai kl. 18:00, skal handle om nettopp det.
Dronning Christina av Sverige er født inn i velstand, med kloke lærere og en kjærlighetsfull far. Hun er sjeldent begavet og behersker sju språk. I tillegg er hun svært belest og tolerant overfor ulike religioner. Hun blir jødenes beskytter, leser om islam og samtaler med intellektuelle med både luthersk og katolsk ståsted.
Året er 1654, stedet er Stockholm. Den kunstelskende dronning Christina har regjert i ti år, og klarer ikke lenger skjule at hun er tilhenger av katolsk tro. Hun lar sin fetter bli tronarving og forlater Sverige. På grensa til Danmark skifter hun til herreklær og rir gjennom landet som mann. I Danmark er hun ikke trygg, etter å ha vunnet Gotland, Jämtland og Herjedalen ved fredsforhandlinger noen år før.
Hun skal til Roma, og der omgir hun seg med kardinaler, pave-emner, kunstnere av alle slag, samt noen sjarlataner, som rundstjeler henne. Hennes malerisamling er av de største, 300 betydelige bilder, som Vatikanet overtar etter hennes død. Kun to kvinner er gravlagt i Peterskirken. Den ene er dronning Christina av Sverige.
Kveldens innleder er Cynthia Osiecki, med spesialkompetanse på malerkunsten ved det svenske kongelige hoff. Hva kan maleriene vise oss? Hva skjuler de, og hvorfor?
Velkommen til ettertanke og samtale omkring et originalt og fascinerende kvinneliv!